STEPHEN KING – ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

STEPHEN KING – ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

 

Ο Stephen Edwin King ή Στίβεν Κινγκ είναι ο διασημότερος Αμερικάνος συγγραφέας βιβλίων στην κατηγορία θρίλερ – τρόμου. Ο γνωστός συγγραφέας γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1947 στο Πόρτλαντ της Αμερικής.

Η συγκινητική ιστορία της ζωής του μαρτυρά την εγκατάλειψη του πατέρα του όταν εκείνος ήταν μόλις δύο ετών και τότε έρχεται και η δύσκολη περίοδος, όπου η μητέρα του προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με εκείνον και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Ο Στίβεν γράφει τις πρώτες του ιστορίες σε ηλικία εφτά ετών και στα δεκατρία του ανακαλύπτει μία κούτα γεμάτη με ιστορίες. Χειρόγραφα τα οποία είχε γράψει ο πατέρας του. Οι ιστορίες αυτές ήταν κυρίως επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Σε ηλικία δεκαεννιά ετών δημοσιεύει την πρώτη του ιστορία «I was a Teenager Grave Robber» στο περιοδικό Comics Review.

Ο Στίβεν Κινγκ σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της περιοχής του, στο Μέιν. Μετά τη σχολή του, ξεκινάει να διδάσκει ως καθηγητής αγγλικών. Το εισόδημα του όμως είναι τόσο χαμηλό που αναγκάζεται να δουλέψει και δεύτερη δουλειά. Έτσι τα βράδια πιάνει δουλειά ως σιδερωτής σε κατάστημα με πλυντήρια. Με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, το μόνο που κατάφερνε ήταν να γράφει κάποιες μικρές ιστορίες, τις οποίες κατάφερνε περιστασιακά να πουλάει. Πριν γίνει γνωστός, έγραφε αρκετά μυθιστορήματα, τα οποία είχαν απορριφθεί από κάποιες εκδοτικές. Ξεκίνησε να δημοσιοποιεί ιστορίες με ψευδώνυμο. Ιστορίες – Μυθιστορήματα που είχαν την υπογραφή του ως Ρίτσαρντ Μπάχμαν.

Ένας βιβλιοπώλης ανακάλυψε ποιος κρύβεται πίσω από τα έργα που είχαν την υπογραφή Ρίτσαρντ Μπάχμαν και μπήκε στη διαδικασία να εντοπίσει ομοιότητες στη γραφή Μπάχμαν – Κινγκ.

Μετά από αρκετές προσπάθειες Μυθιστορημάτων, υπογράφοντας με διαφορετικά ψευδώνυμα το 1977 εκδόθηκε το έργο του «Η Λάμψη», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία και αποτελεί και σταθμό στην καριέρα του Κινγκ. Το 1980 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στην ομώνυμη ταινία του Στάλνει Κούμπρικ. Ο Κινγκ αργότερα μιας και δεν είχε μείνει ικανοποιημένος, έγραψε το σενάριο για μία σειρά τριών επεισοδίων που προβλήθηκε το 1997 και ουσιαστικά τότε ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για το δρόμο προς την κορυφή.

Η χρονολογική σειρά των βραβείων και κριτικών:

  • 1980: World Fantasy Awardτης World Fantasy Convention στην κατηγορία Καλύτερη Νουβέλα Φαντασίας για το The Reach από τη συλλογή Skeleton Crew
  • 1981: Best Book for Young Adults της American Library Association για τοFirestarter του 1980
  • 1981: Alumni Career Award του Πανεπιστημίου του Μέιν στο Ορόνο,
  • 1982 Καλύτερος Συγγραφέας Φανταστικού της Χρονιάς από το περιοδικό US-Magazine
  • 1982: Hugo Awardστην κατηγορία Καλύτερο Μιβλίο Μη Φανταστικού για το Dance Macabre του 1981
  • 1982: Locus Award του περιοδικούLocus Magazine στην κατηγορία Best Non Fiction/Related/Reference Book για το Dance Macabre του 1981
  • 1986 Golden Pen Awardαπό την Young Adult Advisory Committee της δημοτικής βιβλιοθήκης του Spokane (Spokane Public Library)
  • 1986: Locus Awardστην κατηγορία Συλλογές για το Skeleton Crew
  • 1987: Βραβείο Μπραμ Στόκερ της Horror Writers Associationστην κατηγορία Καλύτερη Νουβέλα για το βιβλίο του Misery του 1987
  • 1990: Bram Stoker Award στην κατηγορία Καλύτερη Συλλογή για το Four Past Midnightτου 1987
  • 1994:  Henry Awardστην κατηγορία Καλύτερη αμερικάνικη ιστορία μικρού μήκους για την ιστορία του The Man in the Black Suit από τις συλλογές Six Stories και Everything’s Eventual
  • 1994: World Fantasy Award της World Fantasy Convention στην κατηγορία Καλύτερη νουβέλα φαντασίας για τοThe Man in the Black Suit
  • 1995: Βραβείο Μπραμ Στόκερ στην κατηγορία Καλύτερη ιστορία μικρού μήκους για το Lunch at the Gotham Cafeαπό τη μετέπειτα συλλογή του Everything’s Eventual
  • 1996: Βραβείο Μπραμ Στόκερ στην κατηγορία Καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου για το Πράσινο Μίλιτου 1996
  • 1996: 9th. Annual Collectors Award για τοΠράσινο Μίλι του 1996
  • 1997: Locus Award στην κατηγορία Καλύτερο Μυθιστόρημα Τρόμου για το Desperationτου 1997
  • 1999: Βραβείο Μπραμ Στόκερ στην κατηγορία Καλύτερο Μυθιστόρημα Τρόμου για το Σάκος με Κόκαλατου 1998
  • 1999: Locus Award στην κατηγορία Καλύτερο Μυθιστόρημα Τρόμου για το Σάκος με Κόκαλατου 1998
  • 2001: Locus Award στην κατηγορία Best Non Fiction/Related/Reference Book για τοOn Writing
  • 2006: Βραβείο Μπραμ Στόκερ για το Lisey’s Story
  • 2007: Βραβείο Grand Masterτης Mystery Writers of America για το σύνολο του έργου του
  • 2008: Βραβείο Μπραμ Στόκερ για το Duma Key
  • 2015: Βραβείο Έντγκαργια το  Mercedes του 2014

 

“ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ”

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Βρες το βιβλίο πατώντας εδώ με Έκπτωση!

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του βιβλίου “Το Ινστιτούτο“, ο δωδεκάχρονος Λουκ Έλλις ζει με την οικογένεια του σε ένα προάστιο της Μινεάπολης. Ένα ήσυχο βράδυ μία ειδική ομάδα ατόμων, εισβάλει στο χώρο του δολοφονεί τους γονείς του και τον απαγάγουν με απώτερο σκοπό να τον μεταφέρουν στο Ινστιτούτο. Ένα κτίριο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά με ειδικές ικανότητες όπως είναι η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση.

Ο Λουκ ανοίγει τα μάτια του και βρίσκεται στο δωμάτιο του ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Πολύ γρήγορα αναθεωρεί την πρωταρχική του σκέψη καθώς αρχίζει να παρατηρεί τριγύρω όλες τις λεπτομέρειες και συνειδητοποιεί ότι το δωμάτιο του δεν είναι παρά μία κακή αντιγραφή του δικού του υπνοδωματίου.

Η συνέχεια της βιβλιοκριτικής μου πατώντας στο παρακάτω βίντεο.

Στον πρώτο βιβλιοσχολιασμό στο Κανάλι μου – μου βγήκε έντονα η ανάγκη να “παντρέψω” την ιστορία αυτή με κάποια γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα μας και είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα του #2021. Κυρίως επειδή νιώθω ότι ζω σε ένα Κοινωνικό Ινστιτούτο.

Η συνέχεια λοιπόν… Πατώντας Εδώ!

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.

Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.