Η Αθηνά Μαλαπάνη μοιράζεται μαζί μας τα Αγαπημένα της Βιβλία

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

 

Με αφορμή το τελευταίο έντυπο βιβλίο της “Σπάσε την Πατριαρχία” – μία συλλογή μικρο – διηγημάτων, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούνιου του 2021, η Αθηνά Μαλαπάνη έρχεται στο makestorytelling.com να μας προτείνει αγαπημένα της βιβλία!

Στο ενεργητικό της εκτός από τις εντυπωσιακές σπουδές της που αγγίζουν την εξειδίκευση και την επέκταση της φιλολογικής διάστασης, θα συναντήσετε επίσης και την ενεργή ενασχόληση της με την συγγραφή, την διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων και εργασιών.

Ο δυναμισμός και τα κύρια  χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της είναι εμφανής ακόμα και στον τρόπο γραφής της και είμαι πεπεισμένη πλέον ότι η συγγραφή είναι μία μοναχική ενασχόληση που είναι όμως σε θέση να απογυμνώσει και να αποκρυπτογραφήσει κομμάτια του ψυχισμού αλλά και της προσωπικότητας μας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, ο οποίος κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο ή κάποιο κείμενο νιώθω σαν να έρχομαι πολύ κοντά με τον δημιουργό του, ακόμα και αν δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

Πίσω λοιπόν από το προφανές, που είναι οι σελίδες των κειμένων που αποτυπώνουν μία ιστορία, μπορώ πλέον και διακρίνω δείγματα του συναισθηματικού κόσμου που κρύβουμε μέσα από την γραφή. Και είναι τα ίδια δείγματα με τα οποία ταυτίζεται (υποσυνείδητα και μη) και ο ίδιος ο αναγνώστης.

Η Αθηνά Μαλαπάνη έχει την ανάγκη να “σπάσει” τη σιωπή.

Να την κάνει θρύψαλα και να αποδυναμώσει τα δεσμά της Πατριαρχίας, ειδικά σε μία εποχή που το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο επίκαιρο στην πιο θλιβερή εκδοχή του.

Και το καταφέρνει μέσα από την δυναμική πένα της γραφής της που αποτυπώνεται σε καθημερινές ιστορίες. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας έχουν κάτι να μας πουν.

Μα περισσότερα μέσα από αυτές τις ιστορίες ίσως να έχει να μας πει η δημιουργός τους γιατί διακρίνουμε έντονα την ενσυναίσθηση, την αγανάκτηση, την μοναχικότητα, την ψυχική κούραση, την τετριμμένη καθημερινότητα που τις περισσότερες φορές δεν αντέχεται. Συναντάμε επίσης την τρυφερότητα και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια επισκιάζει συγγραφικά αυτές τις ιστορίες και ας είναι η δημιουργός τους.

Απλός παρατηρητής και εκείνη, αμφιταλαντεύεται μέσα από τους ήρωες της ή ίσως αυτό δεν είναι αρκετό τελικά για να γράψεις μία σειρά από ιστορίες που εστιάζουν την συγκεκριμένη θεματολογία;

Επηρεασμένη – όπως παραδέχεται και η ίδια – από τα γεγονότα που συγκλονίζουν την Χώρα μας αλλά και την ανιαρή, μίζερη καθημερινότητα μας, γράφει μία σειρά μικρο – διηγημάτων που δεν κουράζουν τον αναγνώστη και του παρουσιάζουν την ανεξέλεγκτη διάσταση του προβλήματος μέσα σε λίγες γραμμές.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι παρά την φύση των διαφορετικών ιστοριών – το πρόβλημα στη βάση του παραμένει το ίδιο.

Έρχεται σύντομα αναλυτικός βιβλιοσχολιασμός για το βιβλίο “Σπάσε την Πατριαρχία”

 

*

Πίσω από το ανήσυχο πνεύμα της αλλά και μία σιωπηλή κραυγή που ηχεί στην καρδιά μας τελικά μέσω των ιστοριών αυτών, εκτός από το “Σπάσε την Πατριαρχία” – ήθελα να μπούμε μαζί στη διαδικασία και να μας προτείνει 5 Αγαπημένα της βιβλία.

Η ίδια έρχεται στο makestorytelling.com για να μας τα παρουσιάσει με τον δικό της τρόπο:

 

5 αναγνωστικές προτάσεις από εμένα!
ΔΥΟ ΔΑΧΤΥΛΑ ΦΟΡΜΟΛΗ 

Ελένη Μούστου, Γεωργία Συσκάκη & Ελευθερία Τσίχλη, Δυο δάχτυλα φορμόλη, εκδόσεις Οσελότος, 2021: Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων με πολλά και ποικίλα θέματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ασκήσεις λογοτεχνίας, με αποτέλεσμα να μοιάζει με έναν εποικοδομητικό λογοτεχνικό διάλογο των τριών αυτών συγγραφέων. Ένα πρωτότυπο βιβλίο τόσο στη σύλληψη της ιδέας του όσο και στη συγγραφή του.

*
Ισμήνη Ζαγοραίου, Μισοτιμής, εκδόσεις Βακχικόν, 2021: Μια εκπληκτική συλλογή διηγημάτων που προβληματίζουν τον αναγνώστη για τον πόσο κοστολογείται ο άνθρωπος. Κοστολογείται άραγε η ανθρώπινη οντότητα; Ένα βιβλίο γραμμένο από μια έμπειρη συγγραφέα που ξέρει να ψυχαναλύει εις βάθος τους ήρωές της.
Μπορείτε να δείτε την κριτική μου για αυτό το βιβλίο εδώ: https://www.vakxikon.gr/misotimis-ths-isminis-zagoraiou-poso-kostologountai-oi-anthropoi-kai-oi-zoes-tous/
*

Αναστασία Αντωνάκη, Δεν είμαι εγώ!, εκδόσεις Κέδρος, 2015: Ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στις διατροφικές διαταραχές. Προσωπικός και εξομολογητικός τόνος για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που μπορεί να συγκινήσει πολλούς αναγνώστες και κυρίως, πολλές αναγνώστριες.

*

Αρετή Καμπίτση, Οργισμένες μέρες, εκδόσεις Βακχικόν, 2021: Μια ψυχαναλυτική και ψυχογραφική νουβέλα που διεισδύει στα άδυτα της γυναικείας ψυχής, αποκωδικοποιώντας και αποκρυπτογραφώντας τους πολύπλοκους τρόπους σκέψης και λειτουργίας της γυναίκας. Αξίζει να διαβαστεί και μάλιστα, όχι μόνο από γυναικείο κοινό! Μπορείτε να δείτε την κριτική μου για αυτό το βιβλίο εδώ: https://www.vakxikon.gr/orgismenes-meres-mia-emvathinsi-sti-gynaikeia-psyxi-kai-psihologia/

*
Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου, Γκρο πλάνο. Ιστορίες κοντινής εστίασης, εκδόσεις Βακχικόν, 2021: Μια εξαιρετικά καλογραμμένη συλλογή διηγημάτων που θίγουν κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μου για αυτό το βιβλίο εδώ: https://www.vakxikon.gr/gro-plano-istories-kontinis-estiashs-kontina-plana-se-hroes-ths-kathimerinothtas/
*

 

Η Γκεμίση Βούλα κατάγεται από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Σητεία Κρήτης. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση της με τη συγγραφή μέσα από διαφορετικές κατηγορίες ιστοριών. Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από το κοινό και το πρώτο έντυπο βιβλίο της έρχεται με τίτλο «Λίγο Σεξ Ακόμη, Παρακαλώ!». Ακολουθεί το δεύτερο σε σειρά έντυπο βιβλίο της με τίτλο «Το Μυστικό Ενός Αγγέλου», μία σειρά από e-books, καθώς και δωρεάν διαθέσιμα μυθιστορήματα, διηγήματα & Short Stories.

Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.